Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Życie studenckie

Studia w Chinach
Typography

1. Akademik: 

◦współlokator - po przyjeździe do akademika, będziecie musieli dokonać ważnej decyzji, jakim jest wybór współlokatora. W zależności od regionu, możecie mieć do wyboru osoby np. z Korei Południowej (z reguły bardzo spokojne i przyjazne), Rosji (imprezowicze ;), Afryki (przyjaźni, choć bardzo głośni indywidualiści) czy Mongolii,

◦opłaty – niektóre akademiki żądają wniesienia opłaty za wynajem pokoju za pół roku lub rok z góry, dlatego sugeruję, abyście przed wyjazdem do Chin zorientowali się, jakie są wymogi Waszego akademika.

2. Nauka

Chińscy nauczyciele są bardzo przyjaźnie nastawieni do studentów. Zawsze możesz liczyć na ich pomoc i dobre słowo. Pochwalą Cię za nawet najdrobniejszy sukces, a pomyłkę skwitują słowami „nic się nie stało”, „nie ma problemu”. Bardzo sobie cenią studentów, którzy są zawsze przygotowani do zajęć, jednocześnie jednak, nie dyskryminują tych słabszych, czy po prostu jawnie leniwych. Duża część kadry nauczycielskiej to osoby w wieku ok. 25-30 lat, więc kontakt z tymi nauczycielami jest szczególnie ciekawy i bogaty w wymianę kulturowych doświadczeń.  Może zdarzyć się na przykład, że nauczyciel zaprosi Cię do siebie do domu na obiad. W Chińskiej kulturze, nie ma w tym zaproszeniu nic dziwnego, więc jeżeli otrzymasz takowe, przyjmij je z radością, a na spotkanie weź ze sobą jakiś skromny upominek dla gospodarzy domu (mogą to być np. owoce, ciastka itp.). Taki wspólny obiad jest niejednokrotnie początkiem wspaniałej przyjaźniami pomiędzy nauczycielem a studentem.

3. Chińczycy

Chińczycy bardzo lubią obcokrajowców. Chętnie nawiążą z Tobą bliższy kontakt i pomogą Ci np. w nauce języka chińskiego. Nie ma też nic bardziej interesującego jak poznawanie chińskiej kultury wprost od chińczyków!

W Chinach, czasem możesz poczuć się jak gwiazda filmowa, Chińczycy bowiem, bardzo często będą robili Ci zdjęcia, w szczególności jeżeli jesteś blondynką/blondynem o niebieskich oczach. Zdjęcia będą Ci robione najczęściej z ukrycia, a czasem wprost ktoś błyśnie Ci fleszem prosto w oczy. Oczywiście na ogół bez pytania o zgodę :)

Niestety, bywają jednak i te ciemniejsze strony uwielbiania obcokrajowców przez Chińczyków – stalkig. Sytuacja ta dotyczy w szczególności dziewcząt. Możliwe, że zachłyśnięty znajomością z Tobą Chińczyk, będzie domagał się codziennych spotkań; „przez przypadek” po raz trzeci tego samego dnia spotkasz go w drodze do szkoły/na zakupy/do koleżanki; będzie zasypywał Cię wiadomościami i telefonami. Aby uniknąć takich sytuacji, radzę Wam zachować dużą ostrożność w kwestii dawania swojego nr telefonu czy kontaktu WeChat nowo poznanym Chińczykom. Na ogół najbezpieczniejsze są znajomości nawiązywane na zasadzie „kolega-kolegi” „kolega- koleżanki”.

4. Zakupy

Mówi się, że Chiny to fabryka świata, i jest to prawdą, jednak niestety, jeżeli chcesz wysoki/wysoka, do tego masz długie ręce i duży rozmiar buta, w „normalnym” chińskim sklepie będzie Ci się trudno ubrać. Na szczęście w każdym większym mieście można znaleźć sklepy H&M, Zara czy C&A, w których dostaniesz pełną rozmiarówkę. Niestety ceny w tych sklepach są o ok. 20% wyższe od tych w Polsce. Polecam też zakupy na Taobao.com (chińskim odpowiedniku Allegro), w którym to znajdziecie wszystko, czego tylko szukacie. 

5. Chińska kuchnia

Chińska kuchnia charakteryzuje się ogromną różnorodnością smaków. Każda prowincja tego kraju ma typowe tylko dla siebie potrawy i charakterystyczne smaki. Dania, którym zachwycacie się np. na północy, nie znajdziecie na południu, lub jego smak będzie zupełnie inny. Dlatego też, wyprawa do Chin, oprócz walorów kulturowo-historycznych, jest też wspaniałą kulinarną przygodą.

 

W każdej prowincji Chin znajdziecie 饺子 (jiaozi), czyli odpowiednik naszych pierogów.

Źródło: http://www.chinese-traditional-food.com/jiaozi.html

 

包子 (baozi) – rodzaj „pyz” nadziewanych różnego rodzaju farszem

Źródło: http://www.thefreshloaf.com/files/images/18:7:2008%20Baozi%203.jpg

 

火锅 (huoguo) – ostra zupa, w której gotuje się cienkie plastry różnego rodzaju mięs, kawałki warzyw, grzybów, tofu itp.

Źródło: http://blog.absolutechinatours.com/wp-content/uploads/2010/10/Yuan-Yang-Huo-Guo.jpg 

 

 

馅饼(xianbing) – nadziewane „bułki”

Źródło: http://2.bp.blogspot.com/-Kioihn2NfQo/T3bsY4CE3sI/AAAAAAAACH8/SgZe2PxCEsk/s640/XianBing.jpg

 

煎饼jian bing) – nadziewane naleśniki

 

Źródło: https://www.flickr.com/photos/quelquefois/4550438016/