Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Pekin łagodzi przepisy imigracyjne w celu przyciągnięcia zagranicznych talentów-19.01.2016

Wizy i pobyt stały
Typography

Po udanych inicjatywach imigracyjnych wprowadzonych w zeszłym roku w Szanghaju, Pekin rozpocznie własne reformy przepisów imigracyjnych w celu przyciągnięcia talentów zagranicznych.

Z nowych przepisów skorzystają zagraniczni specjaliści, Chińczycy mieszkający na stale zagranica, studenci zagraniczni, i wysoko wykwalifikowane kadry techniczne zatrudnione w Pekinie w Parku Technologicznym w Zhongguancun.

Okres realizacji: Oczekuje się, że nowe przepisy zostaną wprowadzone od 01 marca 2016.
Dotyczy: wiz i zezwoleń na prace i pobyt: wizy, zezwolenie na pobyt, zezwolenia na pobyt stały.
Kogo dotyczy: Cudzoziemców, którzy inwestują w Pekinie w rozwój nowej technologii i innowacji
Czas aplikacji: Nowe przepisy ułatwia niektórym zagranicznym specjalistom i studentom ubieganie się o pozwolenia na pobyt.
Wpływ na biznes: Pekin zamierza stać się światowym high-tech hubem i z tego powodu wprowadził nowe przepisy imigracyjne ułatwiające zagranicznym talentom żyć i pracować w Pekinie.

Wprowadzenie: Pekin ogłosił następujące złagodzone zasady dla czterech kategorii zagranicznych specjalistów: ·Specjaliści, którzy otrzymają list rekomendacyjny od Komitetu Administracyjnego Zhonguancun w Pekinie będą mogli ubiegać się o zezwolenia na na pobyt wraz z małżonkami i dziećmi poniżej 18 lat. W Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego zostanie otwarty specjalny punkt do aplikacji na pobyt stały, co przyspieszy czas oczekiwania
 Chińczycy mieszkający za granica i kwalifikujący się do ubiegania się o prawo stałego pobytu, jeśli posiadają stopień doktora lub jeśli pracują w firmie w Zhongguancun przez cztery lata i łącznym pobycie w Chinach, przez co najmniej sześć miesięcy w roku kalendarzowym.
 Zagraniczni studenci mogą ubiegać się o pozwolenie na pobyt czasowy na zasadzie "stażu", podczas studiów na Uniwersytetach za granica. Studenci zagraniczny studiujący na Uniwersytetach w Pekinie maga ubiegać się o prace w niepełnym wymiarze godzin w Zhongguancun. I aplikować o zmianę statusu wizy na krotko terminowe pozwolenie na pobyt ze względów osobistych.

Przedsiębiorcy talenty techniczne zatrudnieni w Zhongguancun mogą otrzymać wizę w miejscu aplikacji i zmienić status wizy na pobyt stały. System oceny dla wniosków o pozwolenie na pobyt stały będzie zrealizowany.

Po więcej informacji na temat Chińskich przepisów imigracyjnych prosimy kontaktować się z:

Renata Anna Inokomis
Senior Project Manager

LEHMAN, LEE & XU
10-2 Liangmaqiao Diplomatic Compound
No.22 Dongfang East Road Chaoyang District
Beijing 100600 China
Tel: (86)(10) 8532-1919
Fax: (86)(10) 8532-1999
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.lehmanlaw.com